Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/5/f/c/schollaardt.nl/httpd.www/anneke/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/5/f/c/schollaardt.nl/httpd.www/anneke/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2862 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/5/f/c/schollaardt.nl/httpd.www/anneke/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/5/f/c/schollaardt.nl/httpd.www/anneke/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php:2858) in /customers/5/f/c/schollaardt.nl/httpd.www/anneke/wp-includes/feed-rss2.php on line 8 http://anneke.schollaardt.nl Thu, 20 Aug 2020 14:52:57 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.4 http://anneke.schollaardt.nl/wp-content/uploads/2020/06/cropped-AS_Favicon-2-32x32.png http://anneke.schollaardt.nl 32 32 Expositie Galerie Niek Waterbolk http://anneke.schollaardt.nl/expositie-galerie-niek-waterbolk/ Thu, 20 Aug 2020 14:49:45 +0000 http://anneke.schollaardt.nl/?p=5663 Zes leden van kunstenaarscollectief OpDreef exposeren bij

Galerie Niek Waterbolk

Schoutenstraat 10
3512 GB Utrecht

Di 1 t/m zo 6 september 2020

Openingstijden:
Di. t/m zo. van 12 – 17 uur
Do. 12 – 21 uur

U bent van harte welkom
(Wij houden ons aan de corona-regels)

De exposanten:
Trienke Nieweg: zwartwit linosneden
Monique Polman:keramiek
Anneke Schollaardt: beeldhouwer/edelsmid
Aly Grelling: schilderijen en collagraphs
Ine van der Horn: sculpturen
Hans Dillesse: houtsneden

https://www.facebook.com/KunstenaarscollectiefOpDreef

]]>
Expositie in het Zilvermuseum http://anneke.schollaardt.nl/expositie-in-het-zilvermuseum/ Fri, 19 Oct 2018 09:38:57 +0000 http://anneke.schollaardt.nl/?p=5526 Tijdens de expositie Designed by Nature is op speelse en ongebruikelijke manier een van mijn kelkensieraden te zien in het Zilvermuseum in zilverstad Schoonhoven. Het wordt getoond samen met Utrechtse Schatten, een collectief van goudsmeden uit Utrecht. Geweldige gelegenheid om het Zilvermuseum te bezoeken en hun indrukwekkende collectie te bekijken.

 

]]>
Artists in Action 2018 http://anneke.schollaardt.nl/artists-in-action-2018/ Fri, 12 Oct 2018 10:43:17 +0000 http://anneke.schollaardt.nl/?p=5367 Op 14 oktober zijn ateliers Op Dreef geopend. U kunt daar mijn laatste werk bewonderen.
Er is veel schoonheid te bewonderen.
Beelden, schilderijen, keramiek, fotografie, sieraden, meubels.
U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Aanmelden kan hier.

locatie:
Ateliers Op Dreef
Californiedreef 39
3565 BK Utrecht

 

ANNEKE SCHOLLAARDT

BORIS SCHMIDT

INE VAN DER HORN

ALY GRELLING

MONIQUE POLMAN

HANS RADEMAKER

 

]]>
100 jaar NKVB http://anneke.schollaardt.nl/100-jaar-nkvb/ Wed, 18 Apr 2018 07:29:32 +0000 http://anneke.schollaardt.nl/?p=5289 tentoonstelling in Pulchri

In het jaar 2018 bestaat de Nederlandse Kring van Beeldhouwers precies 100 jaar. In een eeuw tijd is de Kring gegroeid van een vakbond voor beeldhouwers naar een eigentijds netwerk van individuele leden. In al die jaren is één activiteit constant gebleven: het presenteren van de leden en hun werk in tentoonstellingen door het hele land.
Ook nu, 100 jaar later, is dat niet anders. Een grootse jubileum tentoonstelling, “Beeldreflecties, De Nederlandse Kring van Beeldhouwers 100 jaar later ”, is volop in voorbereiding in Pulchri Studio, Den Haag. Zonder uitzondering zullen in die tentoonstelling nieuwe beelden getoond worden.
De kunstwerken in de jubileumtentoonstelling bespiegelen een eeuw beeldhouwgeschiedenis. Curator Jeroen Damen selecteerde voor deze
tentoonstelling zeven beelden uit de afgelopen 100 jaar.
Die beelden kregen het predicaat ‘signaalbeeld’, omdat ze een belangrijke verandering in de beeldhouwkunst zichtbaar maken.
100 Leden van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers waren bereid om zich door deze signaalbeelden te laten inspireren en een nieuw kunstwerk te maken. In de tentoonstelling zullen de nieuwe beelden worden getoond als pendanten van de signaalbeelden.
Signaalbeeld van Tjipke Visser:
Blinde Bedelaar, ca 1904, eikenhout
Dit betekent een reflectie op de huidige beeldhouwkunst ten opzichte van de beeldhouwkunst honderd jaar eerder. Ontwikkelingen worden zichtbaar, historische criteria worden opnieuw getoetst en er zal blijken in hoeverre de eigentijdse visie nog wordt gefundeerd door de ooit geformuleerde waarden.
De selectie van de signaalbeelden is alleen gericht op kantelmomenten en kwaliteit, ongeacht de vraag of de maker ooit lid was van de Kring. Zo toont de Nederlandse Kring van Beeldhouwers ook haar openheid naar buiten. Ze is niet alleen gericht op het werk van haar eigen leden, maar denkt actief na over wat zij overal in de beeldhouwkunst waarneemt. De Kring voert niet een eigen sculpturaal programma en bezet geen voorkeursstandpunt, maar baseert haar toelatingsbeleid juist op diversiteit en op kwaliteit. Deze twee criteria krijgen nu de kans om aan het licht te treden.
Signaalbeeld van Carel Visser:
Pleinbeeld, 1998, brons beton
Jubileumtentoonstelling in Pulchri Den Haag
Beeldreflecties, De Nederlandse Kring van Beeldhouwers 100 jaar later
Feestelijke opening: Dinsdag 8 mei (op uitnodiging)
Tentoonstelling: 6 mei t/m 23 juni openingstijden: di t/m zo 12.00-17.00
Lange Voorhout 15, 2514 EA Den Haag
De toegang is vrij
De Nederlandse Kring van Beeldhouwers is een landelijke vereniging met ongeveer 150 leden.
Opgericht in 1918 als een belangenvereniging voor beeldhouwers, streeft de vereniging er naar de belangstelling voor de driedimensionale kunst in en buiten Nederland te vergroten en de onderlinge contacten tussen ruimtelijk werkende kunstenaars te bevorderen. De NKvB zet zich in voor de belangen van de Nederlandse beeldhouwkunst, de ruimtelijke kunsten, en die van de Kringleden in het bijzonder.
www.nkvb.nl
Jeroen Damen is kunsthistoricus en doctor in de hedendaagse beeldhouwkunst. Moderne kunst staat centraal in zijn bestaan. Jeroen geeft cursussen en lezingen, stelt excursies samen in binnen- en buitenland en leidt deze. Als curator werkt hij nauw samen met kunstenaars bij verschillende tentoonstellingen. Hij bundelt zijn activiteiten in zijn bedrijf Mandarte. Mandarte staat voor: ‘meer zien in moderne kunst’. www.mandarte.nl
In twee bijlagen zijn de foto’s van de beelden van Tjipke Visser en Carel Visser toegevoegd in afdrukkwaliteit.
Voor meer informatie:
Nederlandse Kring van Beeldhouwers,
Willemijn Vesseur – coördinatie jubileum@nkvb.nl 020- 7737377 of 06 247 504 73

]]>
Jaarpenning voor vereniging van penningkunst 2017 http://anneke.schollaardt.nl/foggy-winters/ Mon, 18 Sep 2017 10:00:33 +0000 http://demo-content.kaliumtheme.com/photography/?p=3667 Na mijn afstuderen in 1991 aan de academie voor beeldende kunst in Kampen verhuisde ik naar Utrecht, sindsdien werk ik als zelfstandig beeldend kunstenaar. Mijn werk ontwikkelde zich en mijn liefde voor metaal ontstond. Met het gebruik van staal  groeide en ontwikkelde niet alleen mijn werk zich inhoudelijk, maar ook qua afmeting. Het staal bood mij de mogelijkheid om beelden te maken waar je niet alleen omheen, maar waar je je ook in kunt begeven. Deze fysieke ervaring vormt een belangrijk onderdeel van mijn werk. Mijn beelden verhouden zich zowel tot de omgeving als tot de mens. Zij creëren ruimte voor de toeschouwer om zichzelf te reflecteren. De werken zijn niet in een sluitende en eenduidige interpretatie of omschrijving te vangen.

Voor alle werken is de spanning tussen beeld, mens en ruimte het vertrekpunt. De beelden die de ruimte aftasten en markeren worden locaties voor ervaringen. De gebruikte materialen (staal, gaas, glas of kunststof) vormen een ’huid’: een grens tussen een interne en een externe ruimte. Deze grens biedt beschutting voor hetgeen zich binnenin bevindt, maar zij zorgt ook voor isolement. Staal biedt mij vanuit haar eigenschappen de mogelijkheid om transparantie maar ook kwetsbaarheid te verbeelden. De ijle beelden strekken zich uit maar bevatten in hun transparante kwetsbaarheid tevens enorme kracht.

De interactie tussen sculptuur en toeschouwer is steeds groter geworden. Als mens heb je in je hele leven te maken met ervaringen en gevoelens.  Juist deze gevoelens vormen de kern van mijn werk. Al mijn beelden zijn gebaseerd op interne en intermenselijke ervaringen. Titels als Lucha (strijd), Transformación(transformatie), Pasillo(doorgang), Ilusión (illusie) geven o.a. aan hoe rijk deze wereld is. De sculpturen zijn verbeeldingen van ervaringen enerzijds en nodigen aan de andere kant uit om haar te beleven. 

Als mens woon je in je lichaam. Ons lichaam is tevens drager voor onze geest. Onze geest woont in ons lichaam en wij wonen weer in/zijn onze geest. Onze lichamen wonen weer in huizen en gebouwen. Het een is de drager en beschermer van de ander. De menselijke behoefte aan bescherming bestaat al sinds mensenheugenis. Lichaam en geest kunnen niet zonder elkaar. Lichamelijke en geestelijke protectie lijken dan ook hand in hand te gaan. Hoe verhouden ideeën zich tot ons lichaam, en wat vertelt ons lichaam aan onze geest. Hoe vertelt ons lichaam ons dingen die we anders niet zouden weten. Dit proces vind  plaats vanaf het moment dat we geboren worden en om ons heen gaan kijken. Maar ook door nieuwsgierig te zijn, ons te bewegen, af te tasten de wereld en het heelal te verkennen.

Mijn beelden markeren ruimte, nemen plaats in en het nodigen uit om onszelf te projecteren ín die ruimte en ervaring op te doen. Om het beeldhouwwerk volledig te beleven dient de toeschouwer zich te bewegen ten op zichte van het beeld. Hij kan het uit diverse invalshoeken bekijken om er uiteindelijk een volledig overzicht van te verwerven. Het totaalbeeld dat uiteindelijk ontstaat is voor ieder mens de eigen ervaring, en daarmee uniek. Het feit dat het beeld niet meteen te vatten is, is daarom een uitnodiging aan elke toeschouwer om zijn eigen ervaring op te doen. Omdat het kunstwerk volkomen op zichzelf staat is het een bron van een nooit ophoudend dynamisch proces van ervaringen en interpretaties. Iedereen kan van zijn ruimtelijkheid deel uitmaken. Mijn beelden nodigen uit om je erin onder te dompelen, en in hun dynamiek of situatie te participeren. In die zin is hun werking reflexief en bevragend. Zij prikkelen je om je te vereenzelvigen met het onbekende van hun concrete situatie. Ook als deze ervaring je confronteert met je eigen kwetsbaarheid of nietigheid.

De penning met als titel WIE BEN IK nodigt in haar kleine grootsheid uit tot contemplatie. Dat de weg die wij gaan en de ervaringen die wij opdoen, allemaal bijdragen aan het ontwikkelen en laten groeien van onszelf en aan het weten wie we zijn.

Anneke Schollaardt
mei 2017

]]>
Artist in Action 2017 http://anneke.schollaardt.nl/artist-in-action-2017/ Sun, 17 Sep 2017 22:00:45 +0000 http://anneke.schollaardt.nl/?p=4951 Beste relaties, vrienden, familie en andere geïnteresseerden,

Op zondagmiddag 1 oktober 2017 openen niet alleen de kunstenaars van Op Dreef maar ook 4 nieuwe collega kunstenaars hun deuren.

Wij vinden het ontzettend leuk dat er naast ons meer ateliers zijn gekomen.
U bent dan ook niet alleen bij ons, maar ook bij hen van harte welkom op deze Artists in Action.

 

ANNEKE SCHOLLAARDT

ERICA VAN SEETERS

ALY GRELLING

MONIQUE POLMAN

HANS RADEMAKER

 

Tevens namens onze nieuwe buren:

FELICIA VAN OOSTVEEN – tassen

PAULINE V/D HEYDEN – schilderen

LISETTE DE KRUIK – design

RABI KORIA – schilderen

 

]]>