Over mij
Mijn naam is Anneke Schollaardt en ik woon en werk in Utrecht. Ik ben opgeleid als beeldend kunstenaar op de kunstacademie in Kampen, het huidige ArteZ in Zwolle en maak zowel grote als kleine sculpturen. Mijn monumentale opdrachten staan door heel Nederland. Naast kleine kunstwerken van metaal, edelmetaal en andere materialen heb ik mij toegelegd op edelsmeden. Mijn inspiratie haal ik uit de natuur en uit het dagelijks leven.
Zowel mijn monumentale beeldhouwwerken als mijn sieraden kenmerken zich door lichtheid, transparantie en beweging. Als kunstenaar ben ik gefascineerd door het verschijnsel ‘grenzen’. Zij vormen een permanente uitdaging tot verkennen en verleggen. De ruimte tússen grenzen heeft een ander karakter. Zij fascineert mij omdat ze uitnodigt tot aftasten en daarbij sterke tegenstrijdige gevoelens veroorzaken van zowel beperking en beklemming, als veiligheid en bescherming.

In het proces van aftasten en markeren zijn beelden ontstaan waarin een gelaagde, vaak transparante constructie van schotelachtige vormen de kern min of meer verhult. Ik vind het belangrijk dat men ondanks de transparantie van de beelden de beperking van ruimte ervaart. Daarom maak ik mijn beelden vaak zo dat men behalve er om heen ook er ín en er dóór kan lopen.
Gevoelens en ideeën vertalen zich in zichtbare en tastbare ontwerpen. Zowel in het groot als in het klein. Mijn sieraden zijn kleine kunstwerkjes die je middels ring, hanger oorbel of broche kunt dragen.
Ook daarin fascineert lichtheid, transparantie en beweging mij. Sommige hangers dansen met je bewegingen mee en zoeken hun eigen positie.